Tannkjøttbehandling

Tannkjøttbehandling

Periodontal sykdom

Periodontale sykdommer er en gruppe bakterielle infeksjoner som likner på hverandre, men er forskjellige både mht hvilke bakterier som gir sykdommen, om det er noe feil med pasientens immunsystem og om pasienten har vaner, eller bruker medisiner eller lignende som kan øke sykdomsforekomst eller alvorlighetsgrad.
Tennene er festet til kjevebenet vha fibre (periodontiet). Festet dekker hele tannrota, helt opp til emaljen. Benet, og festet mellom tann og ben er dekket av et bløtvev kalt gingiva – eller tannkjøtt. De to hovedgrupper vi har av periodontal sykdom er Gingivitt og Periodontitt.

Gingivitt rammer det synlige bløtvevet – gingiva, mens periodontitt rammer selve tannfestet – periodontiet. Gingivitt er en reversibel bakteriell infeksjon i gingiva. Den skyldes som regel utilstrekkelig renhold av tennene. Symptomene er rødt og hovent tannkjøtt, blødning ved tannpuss – eller enda verre – ved spising eller uten at man gjør noe i det hele tatt (spontan- blødning). Det kan være ubehagelig eller vondt hvis infeksjonen får stå en stund, men oppdages som regel først av tannlegen. Det hender det følger vond lukt (dårlig ånde) med sykdommen.
Periodontitt er infeksjoner som rammer selve tannfestet, og som gjør at tannen løsner i kjeven etter hvert som sykdommen brer seg nedover i tannfestet (priodontiet). Symptomene er enda mindre uttalte enn ved gingivitt. Sykdommen er således snikende og ødeleggelsene kan gå så langt at man ikke oppdager hva som har skjedd før en tann begynner å løsne.

Periodontitt skyldes at bakteriebelegg vokser nedover tannen og gjemmer seg nedenfor tann- tannkjøttsranden der man ikke klarer å pusse selv. Når bakterie- belegget først er kommet ned under tannkjøttet utvikles en betennelse i tannas fibrefestet. Videre blir benet, som er festpunktet for fibrene brutt ned. Etter hvert som tanna mister mer og mer feste, mer og mer bein, blir den først litt løs deretter løsner den suksessivt til den faller ut eller blir trukket.

Spesielle Periodontitter

Mennesker under sterkt psykisk press, under ekstrem slanking, samt HIVpositive og AIDS pasienter kan utvikle en spesiell form for periodontitt/gingivitt som heter Akutt Nekrotiserende Gingivitt (ANUG). Dette er en svært rask og destruktiv infeksjon som skyldes spesielle bakterier, og som hjelpes av et svekket immunapparat. Sykdommen er forbundet med smerte av varierende grad og blottlegging av ben, samt en uttalt dårlig ånde.