Hvordan forholde seg til barn og tenner?

Som forelder har man ansvar for sitt barn sin tannhelse inntil de klarer å ta vare på tennene selv. Ettersom de blir eldre er det viktig å hjelpe de med å bygge gode tannpleievaner, slik at det blir en naturlig sak for dem å gjøre ting som å pusse tenner og gå til tannlegen regelmessig. Nedenfor har vi derfor skrevet ned noen råd om hvordan forholde seg til barn og tenner.

Hjelp barnet med å unngå tannlegeskrekk

Tannlegeskrekk er en av de vanligste fryktene hos barn. Det kan føre til unngående atferd som å ikke pusse tennene eller besøke en tannlege.

Den beste måten å hjelpe barnet ditt med å overvinne tannlegeskrekk er ved å introdusere det til tannlegen tidlig. Hvis du har et spedbarn, er det viktig å ta dem med på kontroller fra de er små, slik at de kan venne seg til legekontoret og tannlegeinstrumenter.

Hvis barnet ditt allerede har utviklet tannlegeskrekk, prøv å ta dem med på besøk hos en pediatrisk tannlege eller terapeut som spesialiserer seg på å behandle barn med tannlegeangst. De vil være i stand til å hjelpe deg og barnet ditt med å jobbe gjennom all frykt og utvikle sunne vaner.

Som din tannlege i Fredrikstad tilbyr vi gratis og uforpliktende konsultasjon for pasienter med tannlegeskrekk. Ta kontakt med oss i dag for å diskutere hvordan vi kan hjelpe ditt barn med tannlegeskrekk.

Lær barnet gode munnhygienevaner

Vi anbefaler at foreldre lærer barna sine gode munnhygienevaner fra de er små. Dette er fordi det er mer sannsynlig at det dannes hull i tennene til barn som ikke pusser eller bruker tanntråd regelmessig, og ved en viss alder ønsker man jo at de skal klare å ta vare på tennene sine selv.

For å unngå hull bør barn pusse tennene to ganger om dagen og ideelt sett bruke tanntråd minst én gang om dagen – akkurat som oss voksne. De bør også bruke fluortannkrem for å forhindre tannråte, og skylle med vann etter børsting for å unngå munntørrhet.

Sørg for at barnet får i seg nok vitamin D daglig

Barn har et ekstra stort behov for å få i seg nok vitamin D, siden det støtter deres munnhelse, immunforsvar og beinutvikling, og kan ha stor effekt på hvordan disse tingene utvikler seg over tid.

Noen av symptomene på vitamin D-mangel hos barn er:

  • økt mottakelighet for infeksjon
  • nedsatt vekst
  • dårlig muskelfunksjon
  • dårlig bentetthet
  • psykiske problemer

Hvis barnet ditt har vitamin D-mangel bør det foreskrives kosttilskudd eller gis mat rik på vitamin D som egg, sardiner, laks, tunfisk, frokostblanding, og melk.

Begrens syre- og sukkerholdige drikker

Sukker tilsettes nesten alt vi spiser i disse dager. Tennene våre er ikke designet for å håndtere så mye sukker, og får derfor ofte problemer hvis vi har for høyt inntak av det.

Det er viktig å sørge for at barnet ditt inntar sunn drikke og mat hver dag. Syre- og sukkerholdige drikker er det verste for tennene fordi det fører til tannråte og hull. Derfor oppmuntrer vi deg til å fremme sunn mat for barnet ditt og begrense drikker som inneholder disse stoffene.

Kanskje vil det lønne seg å bare kjøre den gode gammeldagse regelen om at man kun drikker brus i helgene. Det enkle er ofte det beste.